SEO (Search Engine Optimization) vagy kereső optimalizálás. Kifejezetten keresőoptimalizált weboldalakat készítünk, mivel nem érdemes weboldalt készíttetni, ha azt utána nem találják meg a keresőkben. Azonban nem árt ha tisztában vagyunk vele, hogy mi is az a seo? A keresőoptimalizálás a weboldal és a weboldalon lévő tartalom megfelelő beállítása, hogy a keresőmotorok azokra a keresőszavakra és kifejezésekre adják vissza találatként a weboldalunkat, amelyekre szeretnénk. Az optimalizálás nem csak a keresőszavakra fókuszál, mivel a kulcsszavak csak egy része a tartalomnak. Ha nem jó a weboldal motorja, ha nem responsive a design, nem jelenik meg jól a weboldal mobil eszközökön, nem töltődik be gyorsan, nem olvasható jól a tartalom, lassú a szerver amelyiken a weboldal van, akkor az optimalizálás nem éri el a célját. A SEO nem a Szent Grál amely maga a titokzatosság, és nem a biztos eszköz amivel ha rendelkezik egy weboldal akkor ezrével jönnek az ügyfelek. A SEO-val gyakorlatilag alkalmassá tesszük az elkészült weboldalt, hogy a keresőmotorok, (jelenleg a Google és a Bing a két legfontosabb) találatként adják vissza azokat a termékeket, vagy szolgáltatásokat, amelyeket mi kínálunk. Tehát mi összekapcsoljuk a kínálatot a weben indított kereséssel. A keresőoptimalizálástól függetlenül kell a weboldalra jó minőségű tartalom, korszerű megjelenés, aktualizált adatok,  és versenyképes árak. Hiába jelenik meg egy weboldal elöl, ha kusza, átláthatatlan a tartalom, lassan töltődnek be a képek, nincsenek megfelelő kapcsolati adatok feltüntetve, vagy egyszerű kereséssel megtaláljuk ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket olcsóbban, jobb minőségben máshol is, akkor az a weboldal nem fog ügyfeleket hozni, és a kereső is előbb-utóbb hátrébb fogja sorolni.

Mit lát a Google?

Mindent. Ha weboldalt készítünk, korszerű műszerfalon követhetjük figyelemmel a kereső működését, megnézhetjük, hogy milyen keresőszavakra adta vissza a weboldalunkat találatként, kik, és honnan mit kerestek, majd a találattal mihez kezdtek miután rákattintottak. A Keresők pontosan tudják, hogy ha egy weboldalt találatként adtak egy kereső ügyfélnek, akkor az ügyfél meg volt-e elégedve a találattal, elkezdte böngészni a weboldalt, rákattintott-e más linkre is, mennyi időt töltött a weboldalon, és eljutott-e a kapcsolat vagy pénztár oldalig. A keresők sok ügyfél viselkedését figyelik a weboldalunkon, és az ügyfelek viselkedéséből következtetnek rá, hogy jó-e a weboldalunk, vagy nem. Ha jónak ítélik a weboldalunkat, akkor előrébb jutunk, ha nem látják annyira jónak akkor hátrébb kerülünk. Ezt azért dolgozták így ki, mert szeretnének a kereső embereknek olyan találatokat adni, amelyeket ők értékesnek és jónak találnak. Gyakorlatilag az lenne az ideális, ha mindenki azt a weboldalt kapná meg találatként amit keres. Sajnos ez nem mindig van így.

Kulcsszavak

A kulcsszavak a tartalom egy része, amelyből a kereső megérti, hogy mit kínálunk. A teljes szöveges tartalom néhány százaléka lehet a kulcsszó, se többet, se kevesebbet nem érdemes használni, mivel ha túl sokat használunk, akkor büntetés lehet a vége, ha túl keveset akkor pedig abban a szürke tömegben találjuk magunkat amely weboldalak a 15.-helytől hátrafelé találhatók. Ilyen weboldalak vannak, de az üzlet szempontjából nincs igazán értékük. A SEO optimalizálás során mindig az első helyet célozzuk meg, tartósan. Vannak trükkök amelyekkel előre lehet rohanni, azonban utána hamar a századik oldalon találhatjuk magunkat. A tartósan jó helyezést biztosító keresőoptimalizálás a hosszú sikeres üzlet egyik titka, költségek szempontjából pedig töredéke a hirdetési költségeknek.

Adwords hirdetések

Bár csinálunk Adwords hirdetési kampányokat, ár érték szempontjából jobban megéri egy jól összerakott weboldal keresőoptimalizálva. A Google keresőóriás gyakorlatilag azt csinál a pénzünkkel amit akar, és olyan statisztikákat jelenít meg amilyet szeretne, tehát sosem fogjuk megtudni, csak nagyjából, hogy mennyibe is került egy kattintás. Ráadásul az adwordsben is több helyezés van tehát ha feltöltünk pénzt a számlánkra abból még nem lesznek ügyfelek, viszont elég gyorsan lekattintgathatják a keretünket. Az igazán fontos kulcsszavaknál egyébként is nagy verseny van komoly licitösszegekkel, itt úgy lehet előre kerülni, ha a versenytársaknál nagyobb licitekkel teszünk meg egy-egy kifejezést vagy kulcsszót. Ilyenkor a konkurencia sem lesz rest és szépen kattintgatják a keretünket, ameddig el nem fogy. Nyilván sos szolgáltatást kínáló, vagy nagy cégeknek, nagy árréssel rendelkező termékeknél (autók, lakás, drága háztartási cikkek, különleges termékek) nem számít a dolog, az állandó élvonalban lévő webes  jelenlét a fontos, azonban kisebb cégeknek, magánszemélyeknek nem biztos hogy az adwords hirdetés hozza meg a várt bevételt.

Miből áll a keresőoptimalizálás?

Elsőként megvizsgáljuk, hogy a konkurencia weboldalai miért vannak elöl, és ez alapján kidolgozzuk a stratégiát, amellyel az első helyek megközelíthetők. Meghatározzuk, hogy az adott témakörben milyen kulcsszavakat keresnek a legtöbben, és a legtöbbet, és ehhez milyen tartalomra, illetve tartalom fajtákra lesz szükség (kép, szöveg, dokumentációk, videók, stb.) Ezután kiválasztjuk a motort amelyik segítségével felépítjük a weboldalt, és elkezdődhet a tartalom megírása, összeállítása. Közben megbízónkkal közösen kiválasztjuk a színvilágot, és az elrendezést amelyből a weboldal látványvilága össze fog állni. A mobil responsive azaz tableteken és mobiltelefonokon is jól olvasható tartalom alap követelmény. Ugyanis a Google új rendszerében amelyik weboldal illetve webáruház nem jelenik meg jól és gyorsan egy mobil eszöközön azt nem értékeli megfelelőnek és hátra sorolja. Hiába nem tartjuk mi fontosnak, hogy a weboldalunk tartalmát mobiltelefonokon is böngésszék, muszáj reszponzív elrendezést beállítani, tartalomtól és témától függetlenül, ha a keresőkben is jó eredményeket akarunk elérni. Ezért mi kizárólag responsive dizájnnal és témákkal dolgozunk, olyan szövegelrendezéssel, és méretezéssel amely mobileszközökön is jól olvasható.

Ma már nem elég ha százszor beleírom a szövegbe a kulcsszavakat, és építek a weboldalra ezer kulcsszavas linket. Végleg és visszavonhatatlanul megváltozott a keresőmotor, és ami régen előny volt, ma hátrány, amilyen technikával régen lehetett dolgozni eredményesen az ma hátra sorolást von maga után. Természetesen ma is bele kell írni a kulcsszavakat a tartalomba, csak másképpen, és ma is kell linket építeni, csak más módon.

Nem jó stratégia az (bármennyire vonzónak is tűnik) hogy az első helyen lévő weboldalhoz hasonló oldalt csináljunk, hiszen ha ez így működne, akkor az első lapon lévő weboldalak tökegyformák lennének, de ugye ha megnézzük őket akkor ezt nem így látjuk.

Ezért a keresőoptimalizálás több összetevős komplex dolog, amely a weboldal tervezésénél kezdődik, és a promóciós cikkekkel, és a tartalmunkra mutató linkekkel végződik. A tartalmat pedig folyamatosan frissíteni, és fejleszteni kell, mert a konkurencia is keresi a lehetőséget és a módszereket, hogy elénk kerülhessenek.